Kronik Yorgunluğa Ne İyi Gelir?
22 Haziran 2024

Kronik Yorgunluğa Ne İyi Gelir?

Kronik Yorgunluğa Ne İyi Gelir

Kronik yorgunluk, uyumak veya dinlenmekle geçmeyen, altı aydan daha uzun süren bir durumdur. Sabahları yataktan yorgun kalkma, uyandıktan sonra kendine gelememe, vücut ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, dikkat dağınıklığı ve hafıza zayıflığı gibi şikayetlerle kendini gösterir. Kadınları erkeklere göre daha fazla etkileyen kronik yorgunluk, tıbbi destek ve beraberinde tamamlayıcı doğal yöntemlerle yönetilebilir.

Kronik Yorgunluğa İyi Gelen Yöntemler

Meyan Kökü

Meyan kökü, Çin tıbbında önemli bir yere sahip olan bitkilerin başında gelir. Toksinlerden arındırıcı özelliği bulunan bu bitki, çay şeklinde hazırlanarak enerji artırıcı olarak tüketilebilir.

Ginseng

Ginseng, canlandırıcı etkisi olan ve Çin'de yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Kan dolaşımını artırıcı özelliği sayesinde zihinsel ve bedensel yorgunluğa karşı etkilidir.

Arı Poleni

Arı poleni, romatizma, kansızlık ve cinsel isteksizlik gibi rahatsızlıklarda alternatif olarak kullanılabilir. İçeriğinde bulunan B grubu vitaminler sayesinde sinir hücrelerini güçlendirir ve kan yapımına destek olur. Ayrıca, farklı vitamin, mineral ve amino asitler içerdiği için kronik yorgunluğa karşı da faydalıdır.

Üzüm Çekirdeği

Üzüm çekirdeği, güçlü antioksidan maddeler içerir ve vücuttaki hücreleri oksidatif zararlardan korur. Bu etkisi sayesinde kronik yorgunluğu da azaltır.

Ceviz

Ceviz, omega-3 yağ asitleri ve antioksidan maddeler açısından zengindir. Stresle mücadele etmek için kullanılabilir ve strese bağlı gelişen kronik yorgunluk tedavisinde yardımcı olabilir.

Keten Tohumu

Keten tohumu, B12 vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Yorgunluk, sinir, stres, kaygı ve depresyon gibi şikayetler genellikle B12 vitamini eksikliğinde ortaya çıkar. Keten tohumu, vücut yaşlanmasını geciktirir ve kolesterole karşı iyi gelir.

Balık

B12, demir, omega-3 yağ asitleri, B2 vitamini, iyot ve selenyum gibi bileşenler bakımından zengin olan balık, kronik yorgunluğa karşı faydalı besin maddeleri arasındadır.

Yağlı Tohumlar

E vitamini, demir ve niasin gibi mineraller bakımından zengin olan fındık, fıstık ve badem gibi yağlı tohumlar, enerji bakımından zengin besinler arasındadır. Gün içinde bir avuç kadar tüketerek kronik yorgunluk hafifletilebilir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Özellikle koyu yeşil yapraklara sahip sebzeler, C, E ve B2 vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca potasyum ve demir açısından da iyi bir kaynak olan yeşil yapraklı sebzeler, kronik yorgunluğa karşı faydalıdır.

Yumurta

Protein bakımından en iyi kaynaklardan biri olan yumurta, niasin, krom, demir, iyot, E vitamini ve B2 vitamini bakımından da zengindir. Bu maddeler kronik yorgunluk için faydalıdır.

Kuru Baklagiller

Potasyum, niasin ve B grubu vitaminler içeriği sayesinde kuru baklagiller kronik yorgunluk için idealdir. İçeriğinde bulunan diyet lifi sayesinde kan şekerini düzenler ve vücut direncini artırır.

Kepekli Tahıllar

Potasyum, iyot, demir, niasin, B1 ve B2 vitaminleri ile E vitamini açısından mükemmel bir kaynak olan kepekli tahıllar, kronik yorgunluğa karşı alternatif olarak kullanılabilir.

Süt ve Süt Ürünleri

Peynir, süt ve yoğurt gibi besinler vücut direncini artırarak kronik yorgunluğa iyi gelir. Tüketilecek ürünlerin yağsız veya yarım yağlı olarak tercih edilmesi önerilir.

Su

Su, kronik yorgunlukla mücadelede en önemli yardımcıdır. Vücut susuz kaldığında kronik yorgunluk şiddetlenebilir. Gün içinde en az 2.5 litre su tüketmek, kronik yorgunluk dışında genel vücut sağlığı için de önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamilelikte Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Çok Uyumak Nedenleri Nedir?

Çok Uyumak Nedenleri Nedir?

Antibiyotik Yorgunluk Yapar mı?

Antibiyotik Yorgunluk Yapar mı?

Nefes Darlığı Halsizlik Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Darlığı Halsizlik Belirtileri ve Tedavisi

Halsizlik Yorgunluk İsteksizlik

Halsizlik Yorgunluk İsteksizlik

Beyin Yorgunluğu Belirtileri Nelerdir?

Beyin Yorgunluğu Belirtileri Nelerdir?

Halsizlik Yorgunluk Sebepleri Nelerdir?

Halsizlik Yorgunluk Sebepleri Nelerdir?

Stres Yorgunluk Yapar mı?

Stres Yorgunluk Yapar mı?