Böbrek Taşı Halsizlik Yapar mı?
19 Haziran 2024

Böbrek Taşı Halsizlik Yapar mı?

Böbrek taşı, böbreklerden kan yolu ile süzülen vücudunuz için gereksiz fazla sıvı alımlarınızdan kaynaklı idrar şeklinde dışa atılır. Bununla beraber atılan bazı maddeler idrar yollarında çökelerek böbrek taşlarına sebebiyet verir. İdrarınızı oluşturan etmenler de suyun az ve beraberinde atılan maddelerin çok fazla olması sebebiyle idrarınız için de bulundurulan taş oluşumlarını engelleyici bazı maddelerin azlığı ya da parlak kristallerin idrar yollarında çökmesine neden olur. Çok fazla değişik yapıda büyüklükte taşlar görülebilir.

Böbrek Taşlarının Oluşumu

Böbrek taşları, kalsiyum içerikli olmasına rağmen idrar içindeki kalsiyum ya da diğer bazı kimyasalların seviyeleri normaldir. Gün içinde çok fazla egzersiz yapanlar, sıcak iklimlerde yaşayanlar ya da aşırı sıcak ortamlarda çalışmak zorunda olan kişiler çok fazla sıvı kaybettikleri için idrar miktarları da azalmaktadır. Bu hale gelen konsantre idrar içinde böbrek taşlarının oluşma olasılıkları çok daha fazladır. Kalsiyum, sistinüri, doğuştan idrar yollarında anomaliler ve aile içinde bu durumda olan yatkınlıklar böbrek taşlarının bulunmasını daha da kolaylaştırır.

Böbrek Taşlarına Zemin Hazırlayan Etmenler

Böbrek taşlarına zemin hazırlayan etmenler ise şunlardır:
  • Antibiyotikler
  • D ve C vitamini
  • İdrar söktürücü maddeler
  • Kortizon tedavisi
Özellikle D vitamini oluşumu sentezi artırıyor. D vitamini sentezi en başta kalsiyum olmak üzere bağırsaklardaki maddelerin daha fazla emilimine sebebiyet verdiğinden dolayı idrarla daha fazla atılımından kaynaklı olup kalsiyum taşları oluşmaktadır. Taş oluşumu kadınlara oranla erkeklerde çok daha fazla görülmektedir. Böbreklerinde taş olan hastaların yarısında daha sonraki 5 yıl içinde tekrar görülmektedir.

Böbrek taşı halsizlik yapabilir. Bu nedenle hastanın yaşam sürecinde zorluklar oluşmaktadır. Düzenli idrara çıkamaması ve idrara çıktığında ise az az idrarının gelmesi bu hastayı etkiler. Zaman içerisinde bazen belirli sıklıklarda ağrı çekerken hasta bazen ise geçtiğini sanıp bir süre ağrıları hafif derecede geçirebilir. Daha sonra hastada şiddetli ağrılar oluşmaya başlar. Hasta ilk ağrılarda doktora gidip erken tedavi olmasında fayda vardır. Hastada şiddetli ağrılar başladığı zamanlarda bulantı, kusma ve baş ağrıları yaşayabilir. Ateş yükselmesiyle de karşılaşabilir. Hasta böbrek taşlarından kaynaklı sürekli halsiz ve bitkin hissedebilir kendini. Bunun yanı sıra bu halsizlik ve bitkinlikle beraber ağrıları da dayanılmayacak şekilde artar. Bu iş ve yaşam sürecini büyük bir şekilde etkiler. Böbrek taşları yüzünden hastada halsizlikle beraber ödem de oluşabilmektedir. Eğer ki hastada yüksek tansiyon ya da hiper tansiyon varsa idrar yolu ve böbrek taşı hastalığına çok daha fazla dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunun nedeni ise; bu sorunlar yüzünden böbrek yetmezliği ile karşılaşma oranınız çok daha fazla olabilir.

Ekstra Bilgiler

Böbrek taşlarının oluşumunu engellemek için bazı önlemler alınabilir. Bunlar arasında:
  • Bol su içmek
  • İdrar yollarını temiz tutmak
  • Dengeli beslenmek
  • Fazla tuz ve protein tüketiminden kaçınmak
  • Düzenli egzersiz yapmak
Bu önlemler, böbrek taşlarının oluşma riskini azaltabilir ve genel böbrek sağlığını koruyabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mental Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Mental Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Yorgunluğa Ne İyi Gelir?

Yorgunluğa Ne İyi Gelir?

Spor Sonrası Aşırı Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Spor Sonrası Aşırı Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Geçmeyen Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Geçmeyen Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Zihin Yorgunluğuna Ne İyi Gelir?

Zihin Yorgunluğuna Ne İyi Gelir?

Güncel

Ağız Kuruluğu ve Halsizlik

Ağız Kuruluğu ve Halsizlik

Güncel

Yorgunluğa İyi Gelen Çaylar Nelerdir?

Yorgunluğa İyi Gelen Çaylar Nelerdir?

Güncel

Aşırı Halsizlik Nedenleri Nedir?

Aşırı Halsizlik Nedenleri Nedir?