Göz Yorgunluğu Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Göz Yorgunluğu Belirtileri ve Tedavisi

Göz yorgunluğu, gözlerin sürekli ve yoğun bir şekilde kullanılması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Tıbbi literatürde astenopi olarak bilinen göz yorgunluğu, bireyi oldukça rahatsız edebilecek bir seviyeye ulaşabilir. Ancak, göz yorgunluğu genellikle dinlenme ile kendiliğinden geçebilecek bir sorundur. Çoğunlukla altta yatan ciddi bir durum olmamakla birlikte, bazı zamanlarda farklı bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Göz yorgunluğu, zihinsel yorgunluk, konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı gibi ek problemlere neden olabilir.

Göz Yorgunluğu Belirtileri

  • Bulanık görme
  • Göz etrafında ağrı
  • Göz ağrısı
  • Yorgunluk
  • Çift görme
  • Boyun ağrısı
  • Gözde yanma hissi
  • Göz sulanması
  • Baş ağrısı
  • Gözde yabancı cisim hissi
  • Işığa karşı duyarlılık
  • Okuma veya bilgisayar kullanırken konsantrasyon bozukluğu
  • Görüntüler arasında karmaşa

Göz Yorgunluğunun Nedenleri

Göz Kaslarının Uzun Süre Odaklanması

Göz kasları, uzun süreli bilgisayar kullanımı veya kitap okuma gibi aktiviteler sırasında sabit bir şekilde odaklanma gerektirir. Bu durum, göz kaslarında gerilme ve dolayısıyla yorgunluk yaratır. Bu, tıpkı yoğun egzersiz sonrası kasların yorulmasına benzer.

Zayıf Işık Koşulları

Yetersiz ışık altında çalışmak veya okumak, gözlerin odaklanmak için ekstra çaba sarf etmesine neden olur. Bu da zamanla göz kaslarının yorulmasına ve göz yorgunluğuna yol açar.

Görme Problemleri

Görme yetisinin düşmesi de göz yorgunluğuna neden olabilir. Örneğin, gözlük kullanılıyorsa ve gözlük numarası ayarlanmamışsa, gözler daha fazla çaba harcar ve yorulur.

Direkt Işık Teması

Göze direkt olarak ışık vurduğunda, gözlerde odaklanma sorunu yaşanır. Bu da zamanla göz kaslarının yorulmasına neden olur.

Kontrast

Gözle bakılan obje ve çevre arasındaki parlaklık farkı, göz yorgunluğuna neden olabilir. Siyah bir zemin üzerinde duran beyaz kağıt bu duruma örnek olarak verilebilir.

Göz Yorgunluğuna Neden Olan Diğer Sebepler

  • Stres
  • Uyuşturucu ve alkol kullanımı
  • Duruş bozukluğu
  • Uzun süre TV veya bilgisayar karşısında kalma
  • Uzun süre araba kullanmak
  • Uzun süre loş ışığa maruz kalmak
  • Göz kaslarında gelişen dengesizlik

Göz Yorgunluğu Tedavisi

Dinlenme

Göz yorgunluğu orta şiddette ise, gözleri kapatarak bir süre dinlenmek faydalı olabilir. Ancak gözler sürekli olarak gün içinde yorgunluğa maruz kalıyorsa, yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmak gerekebilir. Örneğin, sürekli aynı noktaya bakmak zorunda kalan kişiler, ara ara yön değiştirerek gözlerini dinlendirebilirler. Kitap okurken mesafe iyi ayarlanmalıdır.

Göz Damlası Kullanımı

Göz yorgunluğu için göz damlası kullanmak, gözlerin nemlenmesini sağlayarak yorgunluğa karşı iyi gelir. Yoğun iş temposunda çalışanlarda, uzun süre kitap okuyanlarda veya bilgisayar kullananlarda gözler nemini kaybederek kurur. Bu durumda damla kullanımı faydalıdır.

Göz Egzersizleri

Göz egzersizleri de göz yorgunluğu tedavisinde kullanılabilir. Gözler açılabildiğince açılır ve aşağı, yukarı, sağa, sola doğru oynatılır. Her yön için 10 tekrar yapılır. Parmaklarla nazik hareketlerle gözlere masaj yapmak da faydalıdır.

Bitkisel Tedaviler

Göz yorgunluğu için bitkisel reçetelerden yararlanılabilir. Yaban mersini, göz yorgunluğuna iyi gelen bitkiler arasında yer alır. Gün içinde göz yorgunluğuna karşı üç defa yaban mersini kapsülü alarak göz yorgunluğu tedavi edilebilir. Ayrıca altın mühür bitkisi de göz yorgunluğuna iyi gelir. Altın mühür bitkisi, gözlere masaj yapılarak veya kompres uygulanarak kullanılabilir. Sibirya ginsengi de mental fonksiyonların artmasını sağlayarak viral enfeksiyonlara karşı iyi gelir. Günlük kapsül şeklinde göz yorgunluğu için kullanılabilir. Meyan kökü de göz yorgunluğuna faydalı olan diğer bir bitkidir. Meyan kökü, çay şeklinde hazırlanarak bir ay süreyle göz yorgunluğu tedavisinde kullanılabilir.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Göz yorgunluğunu gidermek amacıyla evde uygulanan tedavilere rağmen sonuç alınamamışsa, uzman bir doktora başvurmakta yarar vardır. Ayrıca, bulanık görme, gözde ciddi anlamda rahatsızlık hissi ve baş ağrısı gibi şikayetler varsa yine doktora başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kas Yorgunluğu Tedavisi

Kas Yorgunluğu Tedavisi

Haber Bülteni

Güncel

Stres Yorgunluk Yapar mı?

Stres Yorgunluk Yapar mı?

Güncel

Çok Uyumak Nedenleri Nedir?

Çok Uyumak Nedenleri Nedir?

Halsizlik İçin Vitamin Kullanı mı?

Halsizlik İçin Vitamin Kullanı mı?

Yorgunluğa İyi Gelen Meyveler Nelerdir?

Yorgunluğa İyi Gelen Meyveler Nelerdir?

Aşırı Yorgunluk ve Uyku Hali

Aşırı Yorgunluk ve Uyku Hali

Hamilelikte Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Vücut Yorgunluğuna Ne İyi Gelir?

Vücut Yorgunluğuna Ne İyi Gelir?

Yorgunluğa Ne İyi Gelir?

Yorgunluğa Ne İyi Gelir?