Halsizlik Yorgunluk İsteksizlik
22 Haziran 2024

Halsizlik Yorgunluk İsteksizlik

Halsizlik, Yorgunluk ve İsteksizlik

Halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik, bireyin günlük faaliyetlerini gerçekleştirmek için yeterli enerji veya güce sahip olmaması sonucu ortaya çıkan tükenmişlik durumudur. Bu durum, kişinin kendisini sürekli bitkin hissetmesi ile karakterizedir. Genel olarak bu durum şu şekillerde ifade edilmektedir:

  • Halsizlik
  • İsteksizlik
  • Güçsüzlük
  • Yıpranmışlık ve sıkıntılı hissetme
Halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik durumlarıyla ilgili olarak, neyin anlatılmak istendiğini netleştirmek, problemin çözümü açısından oldukça önemlidir.

Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'de her 100 kişiden 56'sı kendisini yorgun hissetmektedir. Bu oran İngiltere'de 38, Amerika Birleşik Devletleri'nde ise 33 olarak tespit edilmiştir. Bu durumun oluşturduğu ekonomik kayıp ise yıllık olarak 43 milyar dolar olarak belirlenmiştir. Halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik oluşumunda dört temel unsur etkilidir. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz:

Fizyolojik Yorgunluk, Halsizlik ve İsteksizlik

Sağlık açısından herhangi bir sıkıntısı bulunmayan bireylerin yetersiz dinlenme, stres, yetersiz uyku sorunu yaşaması, aşırı derecede aktivitede bulunması veya beslenme alışkanlıklarında sürekli değişiklik yapması bu soruna neden olabilir. Bu tür halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik durumu genellikle yaşlı kimselerde görülmekle birlikte, bazı özel durumlarda yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.

Organik Yorgunluk, Halsizlik ve İsteksizlik

Orta yaş dediğimiz yetişkinlik döneminde görülen bu durum hastaya zor anlar yaşatabilir. Bu durumun tespit edilmesi oldukça uğraştırıcıdır. Kişinin aile hikayesi, yapılan kan tahlilleri, fizik muayene ve görüntüleme tetkikleri sonucunda nasıl meydana geldiği tespit edilmektedir. Ancak hastalığın tedavi edilmesi ile bu sorunun ortadan kaldırılması mümkündür.

Psikojenik Yorgunluk, Halsizlik ve İsteksizlik

Yaşanan halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik sorununun yarısını bu durum etkilemektedir. Genellikle depresyon süreci ile kendisini gösterir. Özellikle ergenlerde çok sık rastlanmaktadır. Bununla birlikte her yaş grubunun bu sorun ile karşılaşması mümkündür. Bu durumun şiddeti, yaşanan stresin fazlalığına göre artış gösterebilir. Örneğin duygu ve düşünce yönünden kendisini fazlaca kaptırmış bir birey, bu sorunla uzun süre boyunca boğuşabilir. Bu durum, bireyin psikolojik destek almasını gerektirir.

Kronik Yorgunluk, Halsizlik ve İsteksizlik

Bu sorun, yaşlılarda çok az görülmektedir. Bu durumun tanısı konulana kadar hastalığın idiyopatik kronik halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik olarak adlandırılması söz konusudur. Bu durum, kişinin motivasyon eksikliğinden ve konsantrasyon yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Böylelikle de kişi kendisini güçsüz hissedebilir. Bu durum, beraberinde psikomotor davranışlarda birtakım yavaşlamalara neden olmaktadır.

Halsizlik, Yorgunluk ve İsteksizlik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kişide görülen halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik durumuna karşı birtakım önlemler almak tedavi sürecinde oldukça önemlidir. Birazdan sizlere bu önerilerden bahsedeceğiz. Ancak tüm bu sorunlara karşı hastaların mutlaka uzman bir doktora danışması şarttır.

  • Odanızı sürekli olarak havalandırın ve ışık girmesini sağlayın.
  • Spor ve egzersizler sayesinde kendinizi rahatlatın.
  • Sosyalleşmeye çalışın.
  • Yediklerinize dikkat edin. Özellikle şeker kullanımından uzak durun.
  • Uyku sorununa karşı önlemler alın.
  • Psikolojik destek alın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Aşırı Halsizlik Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Halsizlik Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Ateş ve Halsizlik Neden Olur?

Ateş ve Halsizlik Neden Olur?

Yorgunluk Belirtileri Nelerdir?

Yorgunluk Belirtileri Nelerdir?

Yorgunluğa Ne İyi Gelir?

Yorgunluğa Ne İyi Gelir?

Güncel

Tiroid Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Geçmeyen Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Geçmeyen Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi